Braskaminer Stockholm logotyp

 

Vilken kamin ska jag välja?

Typer av kaminer

Det finns välldigt många olika typer av kaminer. Detta kan göra det svårt att välja vilken som skulle passa dig bäst. Man kanske inte vet vad det är för skillnad på de olika modellerna eller så beror det på någonting annat. Jag ska nu förklara för er lite mer om några olika braskaminer Stockholm som ni kan välja mellan.

Det första man bör fundera över är ifall du endast ska myselda lite då och då eller om du har tänkt använda braskaminer Stockholm som en värmekälla för hela huset. Har du endast tänkt myselda då och då så räcker det med en lite billigare variant, då har ni ganska fria händer och kan välja det mesta. Har du däremot tänkt värma upp stora delar av huset räcker det inte med den första bästa du hittar. Då bör du välja antingen en tyngre täljstenskamin eller vattenmantlad.

Täljstenskamin

Täljstenskaminer är som det låter, en kamin gjord av täljsten. Dessa är bra för uppvärmning då materialet är effektivt på att lagra värme och kan göra detta länge efter att elden har slocknat. Utöver detta sprider den värmen jämnare i rummet än många vanliga kaminer. Det man bör tänka på när man väljer att köpa en täljstenskamin är hur stort område man vill värma upp. Anledningen till detta är nämligen att ju mer täljsten braskaminer stockholm består av desto mer värme lagras och sprids i rummet. Alltså om du har ett väldigt litet område du ska värma upp är det onödigt att köpa den största du kan hitta, då blir det både dyrt och kan lätt bli för varmt.

Vattenmantlad kamin

En vattenmantlad kamin fungerar på ett litet annat sätt än täljstenskaminen. Denna kamin har ett lager med vatten runt kaminen som värms upp under eldning för att sedan lagra och sprida värmen i rummet. Dessa typer gör att värmen lättare värmer upp rummet då värmen lagras i vattnet runt kaminen istället för att endast spridas ut i luften direkt. Då vattenmantlade kaminer är gjorda som en alternativ värmekälla är de ofta gjorda att klara av långa perioder av eldning istället för endast någon timmes som de flesta vanliga kaminerna är gjorda för. Detta gör det dessutom lite säkrare då det ofta är mindre chans för skorstensbränder eftersom de är gjorda för så pass lång eldning.

Vilken vikt bör jag välja

Du har säkert redan märkt att det finns väldigt olika tunga braskaminer stockholm ute på marknaden. Då kanske du funderar om det spelar någon roll vilken vikt just din braskaminer stockholm bör ha, det gör det. Om du inte har tänkt att förstärka dina träbalkar under huset bör du aldrig köpa en kamin som väger mer än 300 kilo. Det är den högsta vikten dessa träbalkar vanligtvis klarar av. Sedan beror det på hur stort utrymme du har tänkt värma upp. Ju större kamin du har desto större område kommer att värmas upp. Alltså om du ska värma upp en hel villa bör du inte välja den minsta du kan hitta. Tänk dessutom på att skorstenen räknas in i vikten.